TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

GORAZDOVO VÝTVARNÉ NÁMESTOVO 2017

GORAZDOVO VÝTVARNÉ NÁMESTOVO 2017

Mesto Námestovo, Národné osvetové centrum a Spoločnosť Svätého Gorazda v Bratislave vyhlasujú XXII. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže detí a mládeže zameranej na národnú históriu.

Dom kultúry v Námestove organizačne zabezpečuje ústredné kolo súťaže v spolupráci s Národným osvetovým centrom v Bratislave, Rímskokatolíckym farským úradom, Cirkevnou základnou školou sv. Gorazda v Námestove, Maticou slovenskou Martin, Radou Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Cyrilometodskou spoločnosťou, Spolkom sv. Vojtecha v Trnave a vyhlasovateľmi súťaže.

Súťaž je zameraná na výtvarné stvárňovanie našich národných dejín, ktorých korene spadajú do obdobia života a pôsobenia nášho prvoučiteľa a svätca Gorazda, byzantských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda – apoštolov Slovanov, obdobia Veľkej Moravy s jej panovníkmi až po súčasnosť.

Cieľom súťaže je pritiahnuť k záujmu o naše národné kresťanské a kultúrne dejiny a históriu miest a obcí s ich významnými osobnosťami čo najviac detí a mládeže. Zároveň, prostredníctvom historických poznatkov a výtvarným stvárnením profilovať ich historické vedomie ako základ zdravého patriotizmu a národnej hrdosti.

Gorazdovo výtvarné Námestovo je zároveň jedným z podujatí každoročných osláv, ktoré sa konajú v rámci Svätogorazdovských dní po celom Slovensku.

Súťažné práce je potrebné zasielať do ústredného kola v termíne do 13. mája 2017. Propozície k súťaži nájdete v prílohe na stiahnutie.

  

Zdroj: www.dkno.sk