TRENČIANSKE OSVETOVÉ STREDISKO V TRENČÍNE

Zhrnutie odborných seminárov, workshopov v oblasti tradičného folklorizmu v roku 2017

Zhrnutie odborných seminárov, workshopov v oblasti tradičného folklorizmu v roku 2017

Trenčianske osvetové stredisko v roku 2017 uskutočnilo 5 seminárov v oblasti vzdelávania detí, mládeže, dospelých, seniorov, konkrétne vo sfére kultúry, okruh tradičného folklorizmu, na ktorom sa zúčastnilo spolu cca 200 osôb nielen z folklórnych kolektívov, krúžkov pracujúcich pri základných, materských či umeleckých školách.

Hlavný partner uskutočnených projektov: Fond na podporu umenia.

Tešíme sa, že sa folklórne hnutie (konkrétne detské folklórne súbory, folklórne súbory, folklórne skupiny, seniorské folklórne súbory) rozrastá. Vznikajú aj rôzne nové možnosti prezentácie folklórnych kolektívov v rámci folklórnych podujatí, stále je však dopyt po systematickejšej odbornej pomoci formou inštruktáží a školení.

V spolupráci s odborníkmi z oblasti tanečnej a hudobnej pedagogiky, etnochoreológie a etnológie každoročne systematicky realizujeme cyklus seminárov, workshopov zameraných na aktuálne problémy súčasného folklorizmu. Každý folklórny kolektív má svoje špecifické potreby, ktoré sa týkajú nielen tanečnej pedagogiky, ale aj tvorby choreografií s využitím individuálnych interpretačných a výrazových špecifík tanečných osobností.

Cieľom metodických inštruktáží je sprostredkovať vedúcim súborov (tanečným a hudobným pedagógom, choreografom, umeleckým vedúcim, vedúcim tanečných a hudobných zložiek) základné informácie o ľudovom hudobnom, spevnom a tanečnom umení a rozvíjať ich etnochoreologické, etnomuzikologické a etnologické vedomosti pre skvalitnenie práce s folklórnym materiálom, ktorý i v scénickej podobe tvorí súčasť nášho kultúrneho dedičstva.

Zámerom je tiež rozšírenie vedomostí a praktických zručností z oblasti tanečnej a hudobnej pedagogiky a práce s interpretom s cieľom využívania metodicky vhodných a konštruktívnych postupov, umožňujúcich kvalitnú interpretáciu s kompetenciou improvizácie.

Prostredníctvom » FOTOGALÉRIE « chceme priblížiť atmosféru uskutočnených projektov:

DETI DEŤOM (2 odborné semináre v rámci Hudobno-spevných a tanečných tradícií)

Hudobno-spevné a tanečné tradície (Nadväznosť na vzdelávacie semináre z predchádzajúcich rokov)

SEMINÁR O ĽUDOVEJ PIESNI

WORKSHOP PRE VEDÚCICH SENIORSKÝCH FOLKLÓRNYCH SÚBOROV

„Lektori, organizátori a v neposlednom rade samotní členovia seniorských folklórnych súborov odchádzali síce unavení, avšak s dobrým pocitom a lúčili sa s tým, že seminár, workshop bol užitočný, inšpiratívny, zábavný, ale aj náučný. Z ich úst odznelo, že v súčasnosti je nutné robiť semináre takéhoto formátu, pretože folklórne kolektívy pokračujú, obnovujú svoju činnosť, rozrastajú sa  a chcú ďalej napredovať...“

   

DETI DEŤOM

– je názov detského seminárika (školičky tanca) – nápad uskutočniť ho sa zrodil v minulom roku (2016) v Trenčianskom osvetovom stredisku.

Hlavnou ideou podujatia je dať dohromady –  priateľsky spojiť na spoločnom "nácviku – semináriku" dva detské folklórne súbory zatiaľ z okolia Trenčína a "ponúknuť im", ako sa dá s deťmi, či už s tými najmenšími, avšak aj trochu odrastenejšími, pracovať jednoduchou hrou, trebárs aj s ľudovými motívmi, a popritom sa spoločne zabaviť, ochutnať – ponúknuť niečo zo svojej kuchyne, napríklad výborné domáce koláče, pagáče, buchty, dobrú zábavu...

V roku 2016 si to všetko vychutnávali deti z DFS Stankovčan z Trenčianskych Stankoviec a DFS Javorinka z Miškech Dedinky, no a v tomto roku (2017) si to 18. marca vychutnali deti z Hornej Súče z DFS Čajka a Dolnej Súče DFS Latovček.  (cca 40 detí aj so svojimi 3 vedúcimi)

Na úvod sme si spoločne popriali dobrú zábavu a na záver deti zaspievali prekrásnu valčíkovú pieseň „Súčanská dolina, tá je veľmi krásna“. Ďakujeme všetkým deťom, ich vedúcim, že prišli, vydržali a že boli úžasné! V neposlednom rade poďakovanie patrí aj lektorkám seminárika Veronike Miščíkovej a Jarke Kohútovej.

Hlavný partner projektu: Fond na podporu umenia

Projekt z verejných zdrojov podporil FOND NA PODPORU UMENIA

    

Hudobno-spevné a tanečné tradície

Nadväznosť na vzdelávacie semináre z predchádzajúcich rokov

Metodický seminár zameraný na ľudovú pieseň, hudbu, tanec pre detské folklórne súbory, folklórne skupiny, folklórne súbory, ľudové hudby, krúžky, každoročne usporadúva Trenčianske osvetové stredisko.

Ani v tomto roku nezabudlo na svojich nadšencov folklóru a v sobotu 14. októbra 2017 sa v Kultúrnom centre STRED v Trenčíne stretlo viac ako 50 folkloristov nielen z trenčianskeho regiónu.

Seminár od 9.00 h – 19.00 h postupne viedli skúsení lektori: Mgr. Pavol Michalička, Mgr. Peter Obuch, PhD., Eva Brunovská, Mgr. art. Lenka Konečná, ArtD., Mgr. art. Agáta Krausová, ArtD., Mgr. art. Ing. Slavomír Ondejka.

Jednotlivé témy pozostávali z teoretickej časti, no silnejšou stránkou bola praktická časť, ktorú účastníci seminára vždy vysoko hodnotia, pretože majú možnosť získať praktické skúsenosti či v hudbe, speve, alebo tanci.

Okrem výučby v hre na heligónku sa vystriedali teoretické aj praktické témy, napr.:

  • (Ne)tanečná hudba a typy rytmického sprievodu v oblasti Trenčianskeho Považia.
  • Základy interpretácie ľudových piesní pre spevákov, interpretačné rozdiely medzi spevom klasickej hudby, populárnej hudby a tradičnej hudby: technika, funkčnosť, základné zásady výberu: príležitosť, veková skupina, náročnosť materiálu, zásady prevedenia: pramene, tónina, tempo, rytmus, nárečie, praktické ukážky práce s hlasom, naštudovanie konkrétnych piesní spolu s účastníkmi, diskusia o úskaliach pódiových prevedení tradičného spevu: prirodzenosť, technické problémy.
  • Ľudová kultúra – tanec, prenášanie tanečných vedomostí a ich prijímanie, výučba ľudového tanca a jej vplyv na folklórne hnutie, zachovanie tradícií, rozvoj zručností    a kompetencií pomocou detských ľudových hier, základné typy pohybu, choreografické myslenie.

Folkloristi zo seminára odchádzali v neskorších večerných hodinách možno unavení, no spokojní, že sa dozvedeli, naučili opäť niečo nové a vymenili si medzi sebou aj organizačné skúsenosti fungovania vo svojich folklórnych kolektívoch.

A záverečný prísľub – ako vždy: „Tešíme sa na ďalšie podobné semináre organizované Trenčianskym osvetovým strediskom.“

HLAVNÝ PARTNER PROJEKTU: FOND NA PODPORU UMENIA

Projekt z verejných zdrojov podporil FOND NA PODPORU UMENIA

    

SEMINÁR O ĽUDOVEJ PIESNI

Spolok hudobného folklóru pri Slovenskej hudobnej únii spolu s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja zorganizovali podujatie s názvom Seminár o ľudovej piesni.

V tomto roku 11. novembra 2017 sa konal v Trenčíne, v Kultúrnom centre STRED (Dlhé Hony) už jeho 14. ročník. Garanti seminára boli Stanislav Dúžek a Jozef Lehocký. Podujatie je koncipované ako každoročne organizovaný odborný seminár určený členom Spolku hudobného folklóru a ďalším odborníkom, metodikom, pedagógom a aktívnym folklórnym interpretom. Jeho dramaturgiu tvoria príspevky vopred vybraných znalcov v tejto oblasti a diskusia, ďalej sprievodné podujatia, obsahom súvisiace so zameraním seminára.

Ústrednou témou seminára v roku 2017 bola „Zberateľská, edičná činnosť, skúmanie piesňovej tradície a inštrumentálnej interpretácie piesňového materiálu v oblasti trenčianskeho regiónu“.

Autori príspevkov:

Jozef Lehocký, Anna Hlôšková, Pavel Popelka, Vladimír Mišík, Jozef Ďuráči, Vendelín Sedláček, Jaroslav Múdry, Slávka Švajdová, Ladislav Žiško, Dana Mahútová, Peter Obuch.

Témy – program seminára:

Jozef Lehocký: Ľudová pieseň v súčasnosti. Pokus o charakteristiku (rodinné udalosti, zájazdy, príležitosti, repertoár, hudobný sprievod, organizované aktivity). 

Anna Hlôšková: Súčasné prejavy a funkcie folklorizmu.

Pavel Popelka: Ľudová pieseň, hudba a tanec v regióne moravských kopaníc v súčasnosti.        

Vladimír Mišík: Ľudová pieseň v detskom folklórnom súbore Kornička. Príprava pre choreografiu, spevácky  výstup, zdroje, naštudovanie, interpretácia.

Jozef Ďuráči: Ľudová pieseň v mestskej mužskej speváckej skupine Škrupinka z Trenčína, poznanie, zdroje, vzory, naštudovanie, regionálna štýlovosť, úpravy, interpretácia, inscenovanie.  

Vendelín Sedláček: Ľudová pieseň v dedinskej folklórnej skupine Rozvadžan z Trenčianskych Stankoviec – súčasnosť na dedine, poznanie – zdroje, vzory, naštudovanie, úpravy, regionálna štýlovosť, interpretácia, inscenovanie.

Jaroslav Múdry: Tradičná ľudová pieseň v súčasnej praxi dychových hudieb.        

Slávka Švajdová: Ľudová pieseň v ZUŠ – práca s ľudovou piesňou v jednotlivých oddeleniach.  

Ladislav Žiško: Ľudová pieseň v práci učiteľa hudby a aktívneho muzikanta v kapele Váhovanka.

Peter Obuch: Tradičné herné štýly v oblasti stredného Považia, problematika analýzy a využitia na scéne.        

Dana Mahútová: Ľudová pieseň v súčasnom folkloristickom dianí z pohľadu okresného osvetového  zariadenia, zdrojové materiály, metodická pomoc, vzdelávanie, prezentácia.

Program seminára: ĽH Petra Obucha z Piešťan, DFS Kornička, Ženské spevácke trio Krajka Trenčín.

HLAVNÝ PARTNER PROJEKTU: FOND NA PODPORU UMENIA

    

Workshop pre vedúcich seniorských folklórnych súborov

Milí folkloristi,

príďte, neobanujete, spoločnými silami sa môžeme veľa naučiť:

„My od vás, vy od nás...“, tešíme sa na vás!

V tomto duchu sa niesol sobotňajší Workshop pre vedúcich seniorských folklórnych súborov.

Seminára sa zúčastnilo 40 ľudí, vedúcich, pedagógov z folklórnych kolektívov či už z Liptovského Mikuláša, Žiliny, Záriečia, Bánoviec n. B., Bratislavy, Pezinka, Piešťan a, samozrejme, z Trenčína a jeho okolia (Soblahov, Trenčianska Turná, Mníchova Lehota, Trenčianske Stankovce, Pobedim, Horná Súča, Štvrtok, Veľká Hradná).

Cieľom workshopu bolo sprostredkovať vedúcim súborov (tanečným a hudobným pedagógom, choreografom, umeleckým vedúcim, vedúcim tanečných a hudobných zložiek) základné informácie o ľudovom hudobnom, spevnom a tanečnom umení a rozvíjať ich vedomosti pre skvalitnenie práce s folklórnym materiálom, ktorý i v scénickej podobe tvorí súčasť nášho kultúrneho dedičstva.

Zámerom bolo tiež rozšírenie si vedomostí a praktických zručností z oblasti tanečnej a hudobnej pedagogiky a práce s interpretom s cieľom využívania metodicky vhodných a konštruktívnych postupov, umožňujúcich kvalitnú interpretáciu s kompetenciou improvizácie.

Témou denného workshopu okrem otázok účastníkov a neformálnej diskusii, ktorá nesmela chýbať bol:

FOLKLÓRNY MATERIÁL: Pramene folklórneho materiálu a práca s nimi. Forma, štruktúra a funkcia jednotlivých tanečných typov z rôznych regiónov (s praktickými ukážkami).

INTERPRETÁCIA ĽUDOVÉHO TANCA: Fázy nácviku, pohybová a tanečná príprava. Metodika výučby vybraných tanečných typov.

INSCENÁCIA: Tanečné príležitosti.

Lektori, organizátori a v neposlednom rade samotní členovia seniorských folklórnych súborov odchádzali síce unavení, avšak s dobrým pocitom a lúčili sa s tým, že tento deň bol užitočný, inšpiratívny, zábavný, ale aj náučný. Z ich úst odznelo, že v súčasnosti je nutné robiť semináre takéhoto formátu, pretože folklórne kolektívy obnovujú svoju činnosť, rozrastajú sa  a chcú ďalej napredovať...

Hlavný partner projektu: Fond na podporu umenia

Projekt z verejných zdrojov podporil FOND NA PODPORU UMENIA

Fotogaléria

31 fotografií